MplusKASSA.

De integratie met MplusKASSA maakt het mogelijk om cadeaubonnen uit te geven en te verzilveren in je zaak, direct vanaf de kassa. Alle wijzigingen zijn direct inzichtelijk in je Gifty dashboard. De MplusKASSA koppeling voor cadeaubonnen is ook geschikt voor bedrijven met meerdere vestigingen en franchises.

In dit artikel configureren we eerst de koppeling met MplusKASSA. Vervolgens bekijken we hoe je een cadeaubon kunt uitgeven en verzilveren.

Installatie

Om de koppeling in te stellen, zijn een aantal gegevens nodig. Deze halen we eerst op uit het Gifty dashboard. Vervolgens configureren we MplusKASSA.

Voorbereiding

 • Licentie kassa uitbreiden
  Bestel de licentie Q3300 – Webhooks op de dealerportal van MplusKASSA of laat dit doen door degene die hiervoor bevoegd is.
 • Voor het opzetten van de integratie heb je een API-key nodig. Maak een API-key aan in het Gifty dashboard onder het Developers-menu. Kies een duidelijke naam, deze zie je namelijk terug in je transactieoverzicht. Bijvoorbeeld "Kassa frontdesk". Wanneer je geen toegang hebt tot het Gifty dashboard, kun je de API-key ook bij Gifty opvragen via gifty.nl/contact
 • Vestiging-ID (optioneel)
  Wil je ook bijhouden in welke vestiging een cadeaubon is verzilverd? Kopieer dan ook het unieke vestigings-ID. Deze vind je op de pagina Inleveradressen. Een vestigings-ID begint altijd met lc_. Wanneer je geen toegang hebt tot het Gifty dashboard, kun je de Vestiging-ID ook bij Gifty opvragen via gifty.nl/contact
 • Endpoint URL
  Bij de configuratie hebben we straks een URL nodig die bestaat uit jouw API-Key en Vestiging-ID. Vervang [API-KEY] en [VESTIGING-ID] in onderstaande URL met de twee codes die je zojuist hebt opgezocht. Heb je geen vestigings-ID? Dan kun je dit gedeelte ook leeg laten.
 • Testcodes kun je opvragen via gifty.nl/contact
     
      
https://mpluskassa.pos.gifty.nl/[API-KEY]/[VESTIGING-ID]

     
   

Configuratie

We gaan MplusKASSA nu zo instellen dat deze kan communiceren met Gifty. Hiervoor plaatsen we een nieuwe betaalwijze, voegen we een Cadeaubon artikel toe en stellen we een webhook in.

Betaalwijze

Om tijdens het afrekenen een cadeaubon te kunnen scannen, gaan we een Gifty betaalwijze toevoegen. Open het Beheer vanuit het hoofdmenu van de kassa. 

Betaalwijze ID
Het ID van de betaalwijze moet K_GIFTY of K_GIFTY_GIFT_CARD zijn, anders zal de Gifty koppeling verzoeken niet herkennen en afhandelen. Wil je een andere knoptekst dan 'Gifty Gift Card'? Voeg de knop dan eerst alsnog toe als beschreven, en wijzig de tekst pas later. De betaalwijze ID zal dan juist ingesteld staan.
 • Ga naar Financieel > Betaalwijzen
 • Klik op wijzigen en vervolgens op betaalwijze toevoegen
 • Er verschijnt een lege regel in de tabel. Vul de velden in zoals in onderstaande tabel staat weergegeven. Zorg er daarnaast voor dat de selectiebox aan het begin van de regel geselecteerd is.
 • Sla de wijzigingen op
VeldWaarde
OmschrijvingGifty Gift Card
KnoptekstGifty Gift Card
Korting toestaan
Kastelling toestaan

Voor administratieve doeleinden kun je eventueel ook de betaalrekening selecteren waarop je door Gifty wordt uitbetaald. Als alles goed is gegaan ziet dit er ongeveer zo uit als op onderstaande afbeelding.

Artikel

Om cadeaubonnen op de juiste manier te registeren voor btw en administratie voegen een cadeaubon-artikel toe. Open het Beheer vanuit het hoofdmenu van de kassa.

 • Ga naar Artikelen
 • Klik op nieuw om een artikel toe te voegen
 • Vul de gegevens in zoals weergegeven in onderstaande tabel
 • Sla de wijzigingen op
VeldWaarde
OmschrijvingGifty Gift Card
BarcodeGIFTY-GIFT-CARD
BTW-codeSelecteer het tarief van 0%. De btw breng je in rekening zodra de cadeaubon wordt verzilverd.
OmzetgroepSelecteer hier een omzetgroep naar keuze die logisch is voor de administratie. Je kunt er ook voor kiezen een nieuwe 'Cadeaubonnen' omzetgroep toe te voegen. 
VoorraadartikelNiet selecteren

Webhook
Open het Beheer vanuit het hoofdmenu van de kassa. Ga vervolgens naar Instellingen > Webhooks. Klik op Wijzigen en vervolgens op Toevoegen om een nieuwe applicatie toe te voegen. Vul de volgende gegevens in bij de gevraagde velden.

VeldWaarde
Application NameGifty
Company NameGifty B.V.
Subscription IDgifty
Secret TokenKlik op genereer
Endpoint URLVul de Endpoint URL in zoals je deze in de voorbereidingsstap opgezet hebt.

Selecteer daarna onderstaande opties, en sla de wijzigingen op.

EnabledEventBlockingPollingCancel AuthExtra instellingen
scanCodeVoeg toe voor Code Type QRCODE, RFID en BARCODE
Pattern: ^(.*gifty\.[a-z]{2}\/)?([A-Z0-9]{16})(\/.*)?$
addSessionLineSelecteer artikel Gifty Gift Card
updateSessionLine
completeSession
startExternalPaymentSelecteer betaalwijze Gifty Gift Card
pollExternalPayment
requestCancelExternalPayment
cancelExternalPayment

Als alles goed is gegaan ziet het er ongeveer uit zoals op onderstaande afbeelding.

All set ??

Dat was het! Je kunt nu cadeaubonnen verzilveren en uitgeven vanuit de MplusKASSA. Onder Uitgeven en Verzilveren bekijken we hoe dit precies werkt.

Uitgeven

Het uitgeven van een cadeaubon werkt in drie stappen.

 • Scan de cadeaubon 
 • Selecteer het op te waarderen bedrag, de cadeaubon verschijnt nu als artikelregel
 • Reken af zoals je gewend bent

Pas nadat succesvol is afgerekend wordt de cadeaubon opgewaardeerd. Selecteer je dus per ongeluk een verkeerd bedrag? Dan kun je de artikelregel verwijderen en de cadeaubon opnieuw scannen.

Verzilveren

Het verzilveren van een cadeaubon doe je op het afrekenscherm. Je kunt een bestelling volledig voldoen met een cadeaubon, of bijvoorbeeld een restant contant afrekenen.

 • Ga naar het afrekenscherm
 • Scan de cadeaubon om te zien wat het saldo is
 • Geef bij de betaaloptie 'Gifty Gift Card' op hoeveel je van de cadeaubon wilt afschrijven
 • Klik op de afrekenknop
 • Er wordt gevraagd de cadeaubon te scannen
 • Voltooi een eventuele restbetaling indien het cadeaubon-saldo onvoldoende was
language